Gezonde frisse aardappelsalade

Gezonde frisse aardappelsalade


Voorbereiding: 15 min. Bereidingstijd 30 min. Niveau: Makkelijk Porties: 1


Het is een wijdverspreid misverstand dat aardappelen een dikmaker zouden zijn. Ze leveren veel voedingsstoffen op en bevatten, in verhouding tot hun volume en gewicht, juist weinig calorie├źn.

De aardappel zelf is niet calorierijk, maar de bereidingswijze is vooral verantwoordelijk voor de energiedichtheid:
- 200 gram gekookte aardappelen bevatten slechts 154 kcal en 0 gram vet.
- 200 gram friet bevat 4 keer meer energie, namelijk 620 kcal en 30 gram vet.

Aardappelen zijn een prima bestanddeel van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Het zijn ten eerste belangrijke bronnen van complexere koolhydraten, welke onze voornaamste energieleveranciers zijn. Daarnaast bevatten aardappelen ook voedingsvezels, vitamines en mineralen.

Deze aardappelsalade staat redelijk snel op tafel en is ontzettend vullend, goed voor 2-4 personen. Ideaal voor tijdens een vetverlies-traject en heerlijk tijdens een zomerse BBQ.

Ingredi├źnten

  • Krieltjes 1000 gram
  • Magere kwark 250 gram
  • Rode ui 1 stuk
  • Knoflook 2 tenen
  • Augurk 100 gram
  • Mosterd 1 el
  • Citroensap
  • Bieslook
  • Zout en peper

Voedingswaarde per portie

Kcal. Eiwit. Koolh. Vetten Vezels
932
46g
182g
2g
27g

Bereidingswijze

  • Kook de aardappelen gaar (maximaal 20 minuten), laat ze uitlekken en even afkoelen.
  • Zodra de krieltjes hanteerbaar zijn halveer je ze.
  • Snij dan de knoflook, ui en augurk in klein stukjes.
  • Maak vervolgens de dressing van kwark, citroensap, knoflook, zout, peper en bieslook.
  • Meng de dressing, de uien en de augurk met de lauwwarme aardappels.
  • Zet de kom nog even in de koelkast om de dressing in de aardappelen te laten trekken.
  • "Deze aardappelsalade is perfect voor tijdens een vetverlies-traject en heerlijk tijdens een zomers BBQ"

Gerelateerde artikelen
Vegetarische Griekse kikkererwten salade
Gezonde frisse aardappelsalade
Romige eiwitrijke milkshake
Perfect geroosterde aardappels