MAAK  EEN  AFSPRAAK
Het belang van een groeimindset

Het belang van een groeimindset

Menselijke capaciteiten zijn een combinatie van nature (aanleg) en nurture (opvoeding). De visie die je hebt op de mogelijkheid van het ontwikkelen van kwaliteiten en intelligentie heeft belangrijke consequenties voor je mindset en succes rate. Er zijn twee mindsets die we in dit artikel bespreken: een fixed mindset (statische mindset) en een growth mindset (groei gerichte mindset).

Statische mindset

Iemand met een statische mindset gaat ervan uit dat intelligentie vast staat en dat dit niet verbeterd kan worden. Deze mensen blijven in hun comfort zone en vermijden uitdagingen, want dan kun je fouten maken. De grote angst is falen, dom overkomen, afgewezen worden en zich als een verliezer voelen. Iemand met een statische mindset gedraagt zich defensief bij tegenslagen, geeft het snel op en legt de schuld niet vaak bij zichzelf. Kritiek komt over als een bedreiging en leerzame negatieve feedback wordt genegeerd. Het resultaat van een statische mindset is dat je jezelf niet echt verder ontwikkelt en dus minder bereikt dan daadwerkelijk mogelijk is. De statische mindset beperkt de prestaties en het bereiken van persoonlijke doelen.

"Get out of your comfort zone"

Groeimindset

Iemand met een groeigerichte mindset weet dat mensen verschillend zijn als het gaat om talent, aanleg, opvoeding en een stukje geluk, maar weet wel dat iedereen in staat is om te veranderen door te leren en ervaringen op te doen.
Iemand met deze mindset gaat er vanuit dat je jouw basiskwaliteiten kunt ontwikkelen door er moeite voor te doen en weet dat verandering niet "overnight" komt. Een persoon met een groeimindset weet dat de weg naar succes lang is en dat deze niet linear zal zijn, maar hij ziet in dat tegenslagen leermomenten zijn. Dit zorgt ervoor dat hij leergierig is. Denkt hij dat hij een Einstein, Cristiano Ronaldo of Arnold Schwarzenegger wordt? Nee, hij blijft realistisch en gelooft dat hij de beste versie van zichzelf kan worden en de potentie heeft om succesvol te zijn.

Het streven naar een groeimindset

Het uiteindelijke doel is om ernaar te streven om een groeimindset te ontwikkelen in plaats van een statische mindset. Mensen die geloven dat hun talenten kunnen worden ontwikkeld door hard te werken, goede strategieën en input van anderen hebben een groeimindset. Ze hebben de neiging om meer te bereiken en hun ware potentieel waar te maken dan degenen met een meer gefixeerde mindset.

Mensen met een gefixeerde mindset hebben de neiging om op één plek te blijven en niet aan hun ware potentieel te voldoen omdat ze geloven dat hun talenten aangeboren geschenken zijn. Individuen met een groeimindset steken energie in het verbeteren van zichzelf. Leer van je fouten en gun jezelf de vrijheid om te falen als je echt wilt leren van mislukkingen. Als je te voorzichtig bent, sta je jezelf niet toe om risico's te nemen. Je geeft jezelf niet de kans om van mislukkingen te leren als je de hele tijd veilig speelt.

  • Stel doelen;
  • Focus op je prioriteiten;
  • Omarm het proces;
  • Leer van je fouten;
  • Groei als mens!

Consistentie, de sleutel naar succes?

Consistentie zal altijd de bepalende factor zijn in de progressie. Door een bepaalde handeling steeds opnieuw te doen, zul je deze uiteindelijk onder de knie krijgen. We hebben allemaal momenten dat we van de wagen vallen, het vergt zelfdiscipline en zelfkennis om op te merken dat je aan het slacken bent. Je kunt niet kiezen voor de kaarten die het leven je geeft, maar je kunt wel beslissen hoe je je hand speelt, een positieve (groei) denkrichting hebt en mislukkingen als lessen ziet.

"We are what we repeatedly do. Excellence then is not an act, but a habit." – Aristoteles

Flow

Flow en consistentie gaan hand in hand. We hebben allemaal "flow" ervaren, een gemoedstoestand waarin je de waarneming van tijd verliest en volledig wordt ondergedompeld in wat je op dat specifieke moment doet, of dat nu in de sportschool is of op het werk. Om in de zone te komen, moet je lange perioden van ononderbroken focus hebben, laat je niet afleiden, heb een duidelijk plan en voer het dienovereenkomstig uit. Maar zonder consistentie werkt zelfs het beste plan niet.

  • Consistentie maakt meting mogelijk. Totdat je gedurende een bepaalde periode en op een consistente manier iets nieuws hebt geprobeerd, kunt je niet beslissen of het werkt of niet. Hoe meet je de effectiviteit als het meetresultaat niet consequent wordt uitgevoerd? Geef nieuwe initiatieven de tijd voordat je ze als een succes of mislukking beschouwt. Het zijn vaak kleine aanpassingen in plaats van grote revisies die het verschil maken. Dus geloof in je doel en blijf elke dag er opnieuw aan werken.
  • Consistentie creëert verantwoordelijkheid. Omring jezelf met like minded people of laat iemand als je vriendin, beste vriend of ouders verantwoordelijk zijn voor je resultaten en doelen. Het simpele feit dat er een vaste tijd is om verslag uit te brengen over de voortgang is vaak de katalysator die een initiatief naar een succesvol einde brengt. Een stok achter de deur is vaak net hetgeen men nodig heeft voor dat extra stukje motivatie.

Er zijn vele wegen die leiden naar Rome, maar ook Rome was niet gebouwd in een dag. We hebben het allemaal in ons om succesvol te zijn en een betere versie van onszelf te worden, als we dat willen. Het kost alleen tijd, moeite en hier en daar een klein beetje geluk.

Gerelateerde artikelen
Kan je stofwisseling op slot gaan?
Hoe je de kracht van momentum gebruikt om je doelstellingen te halen
Kun je vet omzetten in spieren?
6 redenen waarom je niet sterker wordt of geen gewicht verliest