MAAK  EEN  AFSPRAAK
Kun je vet omzetten in spieren?

Kun je vet omzetten in spieren?

"Ik ga vet omzetten in spieren", dat is iets wat je regelmatig hoort in de sportschool, maar is dit fysiologisch gezien mogelijk? Om deze vraag te beantwoorden is het handig om te weten wat het concrete verschil is tussen vet- en spierweefsel en hoe je vet verliest en spiermassa krijgt.

Waar bestaat vetmassa uit?

Het hoofdbestanddeel van lichaamsvet is triglyceride. Triglyceriden zijn chemische verbindingen die bestaan uit meerdere moleculen: glycerol (suiker) en drie vetzuurketens die koolstof, waterstof en zuurstof omvatten. Er zijn meerdere soorten triglyceriden waarvan de bekendste de verzadigde en onverzadigde zijn.

Vetmassa heeft meerdere belangrijke functies, zoals:

  • Het opslaan van energie;
  • Tegengaan van warmteverlies;
  • Het opslaan van vitamines (A, D, E en K);
  • Het regelen van belangrijke componenten van het metabolisme.

reset-artikel-vet-omzetten-in-spieren-2

Waar bestaat spierweefsel uit?

Een spier is weefsel dat bestaat uit cellen die kunnen samentrekken en ontspannen, waardoor beweging mogelijk is. Spieren worden daarom ook wel aangeduid met spierweefsel. Spierweefsel bestaat uit glycogeen, water en intra-musculair vetweefsel.

Er zijn drie verschillende soorten spierweefsel:

  • Dwarsgestreept spierweefsel;
  • Glad spierweefsel;
  • Hartspierweefsel.

Skeletspieren (dwarsgestreepte spieren) zijn belangrijk voor het bewegen van het skelet. Door de skeletspieren kun je rennen, springen, kun je houding handhaven, tillen en nog veel meer andere activiteiten. Ook zorgen skeletspieren ervoor dat je lichaam op de goede temperatuur blijft. Als je bibbert spannen een heleboel kleine spiertjes samen, waardoor er extra warmte wordt opgewekt.

Gladde spieren zijn belangrijk voor het vervoeren van bloed, lucht en voedsel door de bloedvaten, luchtwegen en het spijsverteringskanaal. De hartspier zorgt ervoor dat je bloed wordt rondgepompt door je lichaam.

reset-artikel-vet-omzetten-in-spieren-1

Elke spier is opgebouwd uit heel veel kleinere spierbundeltjes en deze spierbundeltjes zijn weer opbouwd uit honderden spiervezels. Deze spiervezels zijn opgebouwd uit eiwitten.

Eiwitten hebben veel verschillende functies in het lichaam, het zijn namelijk de bouwstenen van het lichaam. Daarmee zorgen ze voor structuur in bijvoorbeeld haren, huid, nagels en pezen, en dus ook voor de opbouw van spiermassa. Eiwitten worden gemaakt door aminozuren te combineren.

Aminozuur bestaat uit een bepaalde compositie van koolstof, waterstof en zuurstofatomen. Wanneer minimaal negen aminozuren in één molecule aan elkaar worden gekoppeld ontstaat er een eiwit. Hoe dat precies zit, kun je hier lezen.

Is het mogelijk om vet om te zetten in spieren?

Als je bovenstaande tekst goed hebt gelezen, zou je daar zelf al antwoord op kunnen geven.

Nee, vet kun je niet omzetten in spieren.

Omdat vetweefsel totaal anders is dan spierweefsel is het fysiologisch onmogelijk om vet om te zetten naar spieren. Vetmassa bevat namelijk, in tegenstelling tot spiermassa, geen stikstof.

Spiermassa bouw je op door een vorm van weerstandtraining, zoals krachttraining. Wel moet er continu progressieve overload worden toegepast. Progressieve overload betekent dat je iets meer doet dan de vorige keer: herhalingen, sets, gewicht of een beter beweegpatroon. Daarnaast heb je een goed voedingspatroon, die onder andere voldoende eiwitten bevat.

Vet verliezen gaat over het algemeen een stuk sneller dan spiermassa opbouwen. De enige manier om vet te verliezen is door een energietekort. Minder calorieën eten of drinken dan je nodig hebt en door je energieverbruik op te hogen.

Wil je weten hoe jij ook makkelijk vet verliest? Lees hier hoe je dat moet doen.

Gerelateerde artikelen
Kan je stofwisseling op slot gaan?
Eiwit 101: tips voor het gebruik van eiwitshakes
Kun je vet omzetten in spieren?
Waarom wilskracht niet genoeg is om te veranderen