Is het mogelijk om vet om te zetten in spieren?

Is het mogelijk om vet om te zetten in spieren?

Wanneer mensen fanatiek aan krachttraining doen wijten ze al snel hun gewichtsverlies aan het feit dat hun vetmassa is omgezet in spieren. Vet omzetten naar spiermassa is de droom van iedereen die zijn lichaamscompositie wil veranderen. Klopt deze uitspraak wel en kan je überhaupt vet omzetten naar de zo begeerlijke spiervezels?

Om deze vraag te beantwoorden is het handig om te weten wat het concrete verschil is tussen vet- en spierweefsel.

Vetmassa en de functies

Het hoofdbestanddeel van lichaamsvet zijn triglyceriden. Triglyceriden zijn chemische verbinding bestaande uit meerdere moleculen, te weten: glycerol (suiker) en drie vetzuur ketens welke koolstof, waterstof en zuurstof omvatten.

Er zijn meerdere soorten triglyceriden waarvan de bekendste de verzadigde en onverzadigde zijn.

Vetmassa heeft meerdere belangrijke functies, zoals: het opslaan van energie, tegengaan van warmteverlies, het is bouwmateriaal voor weefsel en organen, heeft de capaciteit om vitamines (A, D, E en K) op te slaan en regelt belangrijke componenten van het metabolisme.

Leptine

Vetmassa produceert tevens het hormoon leptine, wat in essentie naar je brein terugkoppelt hoeveel vet je hebt. Hoe voller de vetcellen raken, hoe meer leptine er wordt geproduceerd.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is leptine geen verzadigingshormoon en is het waarschijnlijk betrokken bij lange termijn gewichtsregulatie.

Interessant om te weten is dat het nog onduidelijk is hoe leptineresistentie exact ontstaan, maar het is wel een voorloper van insulineresistentie en wordt dus ook vaak gezien bij veel mensen met obesitas of diabetes type 2.

Tot zover dit korte uitstapje over leptine.

Vetmassa is er dus niet alleen om je warm te houden maar heeft, zoals je ziet, meerdere functies die meer dan nuttig zijn voor je lichaam.

Waar bestaat spierweefsel uit?

Spiermassa bestaat uit spierweefsel, glycogeen, water en wat intra-musculair vetweefsel. Spierweefsel is het enige weefsel wat in staat is om aan te spannen en bestaat uit verschillende ketens van aminozuren.

Aminozuren kunnen ongelofelijk veel soorten verbindingen vormen en dus erg verschillen in structuur. Deze aminozuurketens bevatten op hun plaats weer stikstof.

Naast het feit dat spieren bewegingen mogelijk maken hebben ze ook als functie om de houding te handhaven, opslag van stoffen te reguleren (zoals urine in de blaas) en warmte te produceren. Rillen door de kou heb je dus te danken aan je spierweefsel en helpt je enorm om warmer te worden.

De grootste hoeveelheid van de spieren die je opbouwt komt door de verkregen aminozuren en het daarmee gepaard gaande stikstof welke je binnenkrijgt door het consumeren van eiwitrijk voedsel.

Is het mogelijk om spieren om te zetten naar vet?

Zoals je hebt gelezen verschilt spierfweesel nogal van vetweefsel.

Daardoor is het fysiologisch helaas niet mogelijk om vet direct om te zetten naar spieren. Vetmassa bevat namelijk, in tegenstelling tot spiermassa, geen stikstof en het lichaam kent überhaupt geen manier om van vetcellen spierweefsel te maken.

Spiermassa opbouwen doe je door middel van intensieve krachttraining en een goed voedingspatroon. Vetmassa verliezen gebeurt door een calorietekort en niet door een chemische omzetting van het ene weefsel naar het andere.

Het opbouwen van spierweefsel duurt over het algemeen vrij lang. Als beginner heb je het geluk dat je relatief snel vooruitgang boekt, maar naarmate het aantal trainingsjaren toeneemt gaat het opbouwen van spiermassa significant trager.

Categorie Potentiële spiermassa winst per maand
Beginner
1 - 1,5% van lichaamsgewicht
Gemiddeld
0,5 - 1% van lichaamsgewicht
Gevorderd
0,25 - 0,5% van lichaamsgewicht

Vet verliezen gaat over het algemeen een stuk sneller. Door het verminderen van je calorie inname en het verhogen van je energie uitgave kan je vrij gemakkelijk vet verbranden. Let er wel op dat je er de tijd voor neemt en je niet blind staart op de weegschaal.

"Te snel gewicht willen verliezen is niet alleen ongunstig voor je fysiek, maar ook voor je geest."

Ondanks dat je vet dus niet om kan zetten naar spierweefsel is het natuurlijk wel prettig als je weet hoe je zo snel mogelijk meer spiermassa opbouwt. Een goed trainingsschema voor spiermassa en kracht maken is daarvoor essentieel.

Gerelateerde artikelen
Kan je stofwisseling op slot gaan?
Eiwit 101: tips voor het gebruik van eiwitshakes
Is het mogelijk om vet om te zetten in spieren?
Waarom wilskracht niet genoeg is om te veranderen